建築系 莊亦婷教授、李峻霖老師 指導學生參加「帳篷酒店,野奢傳奇 – 超然世外的帳篷酒店設計」 榮獲第二名【李昱辰、周航寧、Marta Chaloupková】、入圍【鄭喻云、王亭琪、Corné Nuijten】

2014.07.15 - By 建築系

篷酒店,野奢 – 超然世外的篷酒店設計

The Legend of Tent-International Design Competition of Tent Hotel

主辦單位: AIM (Architect in Mission)

競賽名稱: 篷酒店,野奢 – 超然世外的篷酒店設計

競賽主旨:自2005年以來,中國酒店業發展迅速, 隨著人均可支配財富的增長,越來越多的家庭把目光投向了度假生活方式。順應這一需求,眾多的度假酒店在風景秀美的區域建設起來。而酒店建築一直以來都是對生態環境造成重要壓力的因素,尤其是在人煙稀少的生態敏感地區,能源的消耗與污染排放成為首要問題,以及在大興土木建設中的碳足跡更是讓我們為美好的自然環境感到擔憂與惋惜。

為了探求新的度假生活模式,推進可持續發展理念,AIM競賽特此推出了生態帳篷酒店的設計命題。分別在八達嶺長城腳下、南嶽衡山、長白山林海這三處場景設置虛擬場地,向全球設計師們徵集可以適應不同氣候,便於搭建,具有充分地域文化特色,啟發全新度假生活方式的帳篷酒店構築物。

Since 2005, the hotel industry in China is developing in a high speed, with the growth of disposable wealth Per capita, more and more families are devoting their attention on lifestyle vacations. To meet these requirements, there are growing trends of tourist hotels in scenic spots. However being always a heavy impact on the ecological environment, especially in remote naturally sensitive areas, hotel architectures in terms of energy consumption, pollution and carbon footprints accumulated in the construction make us worry.

In order to explore new model of lifestyle vacation and promote sustainable development concepts, AIM competition are presenting ecological tent hotel design theme. Setting virtual sites at three landscapes including the foot of Badaling Great Wall, South Peak Hengshan, Changbai Mountain Forest Sea, we are calling architects to propose tent-themed hotels which can adapt to various climates, convenient to build up, with local cultural flavors and inspire a new style of holiday.

【獎項】:傳奇綠色生態獎 ECO Legend Design Award/ 2nd Prize

學生:李昱辰、周航寧、Marta Chaloupková

指導老師:莊亦婷老師、李峻霖老師

作品名稱: TENT CAVES

設計概念:

The Great Wall plays an important role in Chinese history and its identity. It is also a precious example how architecture can become a “part of the Earth”, architecture that succeeded to put down roots. Many tourists and travelers come here to admire this manmade masterpiece that follows the specific topography and offers breathtaking views on the scenery of the Badaling landscape.

The provided site happens to be a part of this unique landscape, not far from the Great Wall. That is the reason why our design focuses on the nature- friendly, sustainable architecture where people will become really close to the nature.

Future hotel vision

According to WHO more than half of all people live in an urban area nowadays. By 2030, 6 out of 10 people will live in a city. That is why we believe that in the future, people will tend to spend more time outside the cities. And so the experience of a stay in the nature, sleeping under the tent will become a great adventure.

Our design characteristics can be summed up as follows:

  1. Emphasise the nature

The nature is the biggest treasure of the site so it became the main concept of our design. We lead people to experience the nature. The traditional interior space is minimized and replaced by tents. Thanks to the flexibility and translucent features of the fabric of the tent structure we can experience the nature better than in the traditional solid structures. All hotel rooms so as the lobby and restaurant have the space connected with the outside by the tent structures so it creates a unique and unusual atmosphere. We take people to the nature but we still keep them in the comfort they need.

2.  Following the seasonal changes

To limit the energy consumption part of the volumes are placed under the ground. During the seasonal changes, guests can easily open or close parts of the tents to adjust ventilation as well as they can use the fireplace to heat the interior according to their needs. The chimney of the fireplace is also used as a main structure for the tent.

3.  Eco-friendly materials and solutions

To minimize the impact on the environment we avoid the use of concrete as much as possible. Thanks to the translucent features of the fabric used for the tents we could also avoid the use of big glass surfaces.  All underground structures use double stone walls with a ventilation gab in between the two layers to deal with humidity from the ground. The parking level structure is made by steel columns and stone walls and in the upper level of the lobby wooden columns and stone walls are used.

【獎項】:入圍

學生:鄭喻云、王亭琪、Corné Nuijten

指導老師:莊亦婷老師、李峻霖老師

作品名稱: LAYERS OF NATURE

設計概念:

The tent hotel is built in an ecological way to provide a new local experience on luxurious vacations and be mobile in the sense that it can leave the area where it was constructed, without damaging to the environment.
From the three possible locations this hotel will be in the cold Changbai mountain area. The innovative challenge for the tent hotel lies in making luxurious tent spaces in this climate without harming its environment and optimizes a hotel experience for a wide audience.

To reach this goal the hotel possesses the ability to adapt to its environment, whatever this environment might be. To do so it needs to reflect its surrounding elements and translate this knowledge into architectural space. A thorough understanding of the environment is obtained through targeted research on a rich element of the environment, the Changbai Pine, also known as the beauty pine. It is a very rare species of trees only found close to this area, with a marvelous appearance. As the slender tree is scattered throughout the area it creates a roof of needle shaped leaves on a forest of columns. It obtains its energy through its roots deep from the soil, where it gets its stability from so it can grow to high heights. The leaves are needle like, this prevents loosing to much energy in this cold climate. The branches are arranged in such a way that they catch the most sunlight possible. The pinecone is an interactive shield for the seed, which opens when it gets warmer. The irregular density of trees creates spaces on the ground level because of the different limitations of sight.

These spaces are being used. A public space where people meet and gather in the middle of nature with the sense of freedom. They form the core of the hotel, divided into four large spaces needed for a high-class hotel, covered with translucent skin and the tent structure creates freedom in experience and design.

Moving through these spaces the visitor will have an intense experience of the natural environment. Instead of the unilateral vertical classification of privacy in a normal hotel, this hotel possesses a transformation from public to intimate space in two dimensions. The slopes in the landscape provide this horizontal sequence, and form the boundaries of the hotel area.

Towers that contain the hotel rooms form the tents construction. They reach for the sky along with the beauty pine, to get to a height where the wider environment can be observed from the rooms. The trees provide different characters of space in vertical sense. The shape of the building is created through an arrangement of demountable platforms that follows the Fibonacci series to provide as much light on every floor as possible, just like the branches of a tree. By following the golden ratio, the dimensions of each space are proportional to create a sense of unity in the hotel, a practical arrangement of spaces and a total freedom in combinations of floors to form different types of rooms. A constructional core goes deeply into the ground to obtain the earth’s energy, to release into the tower to heat it. The outside skin reduces the amount of surface that is in contact with the outside air to minimize energy loss. The inside skins protect the private spaces again and can be opened to reach a comfortable and stable room temperature and the desired space. This hotel is the embodiment of the layers of its natural surrounding to create diversity and adaptability.

其他相關資訊

Comments are closed.